Word Lid
menu
Word Lid

Home / Nieuws / Geen asielcentrum in Koksijde!

Geen asielcentrum in Koksijde!
Provinciaal @ Vlaams Belang

Wouter Vermeersch: “Asielcentrum op illegalenroute en vlakbij wapendepot is brug te ver.”

Maandag 20 januari 2020 hield Vlaams Belang een korte actie met 150 betogers naar aanleiding van de 300 asielzoekers die binnenkort aankomen op de luchtmachtbasis van Koksijde.

Los van de aanslepende problement met illegalen en transmigranten, zijn er in West-Vlaanderen al vier asielcentra: in Poelkapelle, Menen, Wingene en Brugge. Eind november 2019 kwam dan de aankondiging dat een honderdtal Afghanen, Syriërs en Palestijnen zullen gehuisvest worden in Mesen, de kleinste stad van Vlaanderen met amper 1.000 inwoners. Daarna 300 bijkomende plaatsen in het jeugdverblijfcentrum Horizon te Bredene. En dit jaar nog eens 300 asielzoekers op de luchtmachtbasis van Koksijde, ondanks uitdrukkelijke waarschuwingen van de korpschef van zone Westkust Nicolas Paelinck.

Wouter Vermeersch, federaal parlementslid voor Vlaams Belang, wijst er op dat een bijkomend asielcentrum ongewenst is, zeker in een regio die nu al met een verhoogde illegalen- en transmigratieproblematiek geconfronteerd wordt. Vermeersch: “De ervaring uit 2016, toen voormalig staatssecretaris Theo Francken voor een eerste keer in Koksijde opende, leerde dat het inplanten van een asielcentrum op deze transmigratieroute voor problemen zorgt. Het is dan ook de vraag wat burgemeester Marc Vanden Bussche uiteindelijk met de heropening van het asielcentrum (nota bene vlak bij wapendepots van het leger) heeft doen instemmen.”

Wouter Vermeersch zal ook bevoegd minister Maggie De Block (Open VLD) bevragen in het parlement over de gang van zaken in Koksijde. Tegelijk wijst hij ook parlementslid Sander Loones (N-VA) uit Koksijde op de verantwoordelijkheid van zijn partij. Vermeersch: “De ministernamen zijn dan wel gewijzigd, het beleid is uiteindelijk hetzelfde gebleven. Theo Francken opende het asielcentrum te Koksijde in 2016. Nu doet Maggie De Block hetzelfde. Wie de afgelopen jaren bekijkt, kan helaas niet anders dan concluderen dat er geen trendbreuk kwam in het falende Belgische asiel- en immigratiebeleid. De gevolgen zijn ernaar en de factuur van deze politiek wordt betaald door degenen die er niet voor gekozen hebben.” Vermeersch concludeert: “Het is hoog tijd voor een ommekeer. Er moet eindelijk én dringend werk gemaakt worden van een beleid dat de instroom verkleint en de uitstroom vergroot. Te beginnen met een drastische verstrenging van de gezinshereniging, een versnelde uitbouw van de capaciteit in de gesloten terugkeercentra en een daadwerkelijke verstrakking van het uitwijzingsbeleid.”

Wouter Vermeersch, Federaal Volksvertegenwoordiger

Dries Van Langenhove, Federaal Volksvertegenwoordiger