Word Lid
menu
Word Lid

Home / Nieuws / Vlaams Belang geeft NMBS-vervoersplan voorlopig onvoldoende

Vlaams Belang geeft NMBS-vervoersplan voorlopig onvoldoende
Provinciaal @ Vlaams Belang

Het NMBS-vervoersplan 2020-2023 voor West-Vlaanderen bevestigt dat het “vijf voor twaalf” blijft voor verbindingen, aanbod en comfort van onze treinreizigers

Wouter Vermeersch:Het wordt hoog tijd dat de NMBS de 21ste eeuw binnenstapt met een comfortabele, veilige en stipte dienstverlening. Zo moet er een snelle rechtstreekse verbinding Kortrijk-Gent-Brussel komen.

Kurt Ravyts:We blijven op onze honger zitten, zeker wat de ontsluiting van midden West-Vlaanderen en de Westhoek betreft.

Eind december 2016 organiseerden tientallen burgemeesters uit de Westhoek en de regio Midden-West-Vlaanderen samen met de werkgevers- en werknemersorganisaties een persconferentie rond het vervoersplan 2017-2020 van de NMBS onder de noemer “Het is vijf voor twaalf. Hoog tijd voor een beter vervoersplan”.

Maandag 1 juli 2019 werden de krachtlijnen van het NMBS-vervoersplan 2020-2023 in West-Vlaanderen voorgesteld. De Vlaams Belang-Kamerleden Wouter Vermeersch en Kurt Ravyts stellen jammer genoeg vast dat aan de verzuchtingen van heel wat West-Vlaamse treinreizigers wellicht opnieuw niet zal worden tegemoetgekomen.

Het huidig vervoerplan 2017-2020 bracht voor een aantal West-Vlaamse regio’s onvoldoende verbetering van de dienstverlening en het aanbod met zich mee. De onmiskenbare toename van het reizigersaantal op enkele lijnen in onze provincie wordt trouwens in sterke mate bepaald door het toegenomen aantal internationale reizigers door de versterkte verbindingen van internationale cultuurstad Brugge met Brussel Luchthaven (Zaventem).

De bekommernissen rond de spoorlijnen 66, 69 en 73 in onze provincie blijven onverminderd gelden. We spreken dan concreet over het gebrek aan een permanente rechtstreekse lijn De Panne-Brussel zonder omweg, de bijzonder lange reistijd voor de verbinding Poperinge-Brussel, de onvoldoende bediening van het station van Beernem waardoor heel wat mensen uit de ruime regio op Aalter zijn aangewezen en een rechtstreekse verbinding Kortrijk-Gent-Brussel zonder tussenstops. Ook worden er in de provincie nog heel wat sterk verouderde treinstellen ingezet, wat ten koste gaat van het comfort en aanleiding geeft tot pannes en vertragingen.

Uit de lopende studies rond mogelijke bijkomende verbindingen en mogelijke verhogingen van frequenties blijkt dat andermaal de NMBS blijft worstelen met de ontsluiting van de Westhoek. De regio wordt gekenmerkt door onvoldoende kwaliteitsvolle verbindingen (verantwoordelijkheid NMBS) en onderinvesteringen in infrastructuur (verantwoordelijkheid Infrabel).

De Kamerleden van het Vlaams Belang zullen de volgende maanden de West-Vlaamse projecten van het vervoersplan 2020-2023 kritisch onder de loep nemen en blijven aandringen op noodzakelijke correcties ten bate van de West-Vlaamse treinreizigers.

Wouter Vermeersch, Federaal Volksvertegenwoordiger, 0485/66.07.80

Kurt Ravyts, Federaal Volksvertegenwoordiger, 0496/13.70.70